Вучић показао 9 дозвола које је Рио Тинту издала бивша власт

Председник Србије Александар Вучић данас је, у ванредном обраћању грађанима, показао девет докумената које је држава за време бивше власти издала компанији Рио Сава експлорејшн (ћерка фирма компаније Рио Тинто), у периоду од 2004. до 2012. године, којима јој се дозвољавају геолошка истраживања и бушење на територији Лознице.

„Ево црно на бело“, поручио је Вучић из Председништва Србије истичући да је главни и једни документ до сада који је дозволио истраживање методом бушење и прављење бушотина издат 1. фебруара 2012. године, када су били на власти сви који данас критикују тај пројекат.

Како је рекао, то је била једина одлука која је „дирала у интегритет земљишта“.

„Ово је први и једини документ до сада и донет је када су били на власти Ђилас, Тадић, Јермић, Зеленовић и сви који нам сада држе придике“, рекао је Вучић и додао да је то био девети документ донет за време бивше власти у вези са пројектом Јадар код Лознице.

Вучић каже да је 2017. године био потписан меморандум о разумевању, за који представници бивше власт кажу да је тада Рио Тинту дата дозвола, што није тачно, зато што је у том меморандуму све било необавезујућег карактера.

„У члану 4, став 2, наводи се у меморандуму да одражава ставове и намере страна да сарђују, али без стварања било какве правне обавезе или одговорности за било коју страну.

Толико о измишљотинама и лажима. Црно на бело, свакоме ће бити доступно, комплетна документација ће бити на сајту како би сви могли да се увере“, навео је председник.

Такође, истакао је да је 18. јануара 2012. била донета Стратегија за управљање минералним ресурсима Србије до 2030. године, која има 70 страница, за време владе Мирка Цветковића, у којем се на 31 месту говори о литијуму да постаје главни део Стратегије управљања минералним ресуримса до 2030 године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.