Вучић: Пред Европом и светом тежак период, полиција да обезбеди сваки педаљ Србије


Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је пред Европом и светом тежак период и да је важно да припадници полиције обезбеде сваки педаљ Србије како би сваки град и село били сигурни, а сви грађани Србије безбедни.

„Српски полицајци су увек ту да приме најтеже ударце. Српски полицајци су увек криви свима за све, али је српски полицајац увек први којег свако од нас позове када му је било шта потребно и када било шта очекује од своје државе. Зато вас молим да останете баш таква народна полиција, баш таква какву народ жели, баш таква какву смо одувек хтели“, поручио је Вучић током говора на централној свечаности поводом Дана МУП-а и полиције, у Наставном центру „Макиш“.

Вучић је припадницима полиције поручио да увек буду из свој народ и да извршавају своје задатке и наређења онако како то по службеној дужности морају, али да никада више не буду приморани да извршавају задатке које није људски извршавати.

„Да вам никада више изручење српских држављана у џаковима не буде наметано као посао, а знам колико сте се томе противили и знам колико сте се борили да сачувате не само свој образ, већ образ своје државе“, рекао је Вучић.

Он је припаднике полиције замолио да своје обавезе извршавају тако да сваки грађанин Србије осети једнак однос према њему, без обзира да ли се ради, припаднику ромске националности, бошњачке мађарске, румунске, словачкој националној мањини или припаднику српског народа.
„Да посебно штитите жене на сваком месту, да покажемо да жену и мајку желимо да заштитимо више него све оне који угрожавају и њихове животе и њихову безбедност. И мораћемо посебно тиме да се позабавимо“, рекао је Вучић.

Председник Србије је указао да се последњих година услед климатских промена јављају учестали пожари и у Србији и у региону.

„Веома је важно да будемо спремни за гашење пожара свуда. Зато смо купили два најмодернија, најсавременија руска хеликоптера. Зато купујемо додатну опрему за наше ватрогасце, зато што сам сигуран да ћемо тај посао имати не само у Србији током летњих месеци, већ и у читавом региону“, рекао је Вучић и позвао припаднике полиције да увек буду спремни да помогну земљама у региону уколико се укаже потреба за то.

Он се захвалио родитељима и породицама свих полицајаца, сестрама, супружницима, њиховој деци, зато што су, како је рекао, они ти који трпе тежину полицијске службе, због тога што полицајци често немају радно време, а свакодневно ризикују своју безбедност и сопствени живот.
„Да вам кажем једно велико хвала у име свих наших грађана и да вам кажем да будете спремни за тежи период, не зато што је Србија у тешком или лошем стању. Напротив, Србија имала највећу стопу раста у целој Европи по земљама које имају Еуростат. У целој Европи највећу стопу раста у првом кварталу ове године од 4,7 одсто. Другопласирана је Малта са 4,6 одсто. То је добра ствар, и то говори да ћемо модернизацију полиције наставити“, рекао је Вучић.

Вучић је упозорио да је безбедносна ситуација у свету угрожена и да ће у будућности бити још тежа.

„Зато је важно да чувате, да обезбедите све резерве које имате, да се ви припремите за тај период, и да, ма колико тешко било у Европи и свету, обезбедите сваки педаљ земље Србије“, закључио је Вучић.

Вучић је уочи обраћања уручио златне медаље за храброст посвећену служби и заслуге полицијским службеницима МУП-а.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *