Вучић: Спремни смо да учествујемо у проналажењу компромисних решења, али Приштина не жели

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је током данашњег првог билатералног састанка са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком истакао пуну посвећеност Београда наставку дијалога и искључиво мирном решавању проблема.

Вучић је саопштио да је поновио посвећеност Србије да учествује у тражењу компромисног решења у циљу заштите српског народа и нормализације односа, и додао а Приштина није у стању да испуни оно што је потписала пре 11 година, а то је формирање Заједнице српских општина.
Убрзо након завршетка првог билатерталног састанка, мало пре 17.30 почео је нови састанак Вучића, Бореља и Лајчака.

Претходно су и председник Вучић и Курти имали одвојене састанке са Борељом и Лајчаком.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да када је реч о КиМ признаје само Повељу УН и Резолуцију 1244 јер то представља темељ међународног правног поретка и додао да је спреман да учествује у проналажењу компромисних решења са косовским Албанцима, што је показао и у претходном периоду, али да друга страна ништа није учинила по том питању.

Током разговора са новинарима Вучићу се обратио и албански новинар са питањем – „да ли сте спремни да…“, а Вучић се надовезао речима:

„Да ли сте спремни да признате независност Косова? Да, ја признајем Повељу УН и Резолуцију 1244 и то је за нас од великог значаја. И сигуран сам да ви као веома паметан човек то разумете. Ја сам спреман на компромисе са Албанцима са Косова, али не видим исту вољу са друге стране“, нагласио је Вучић.

Председник Вучић је рекао да Приштина није у стању да испуни оно што је обећала пре 11 година, а то је формирање Заједнице српских општина.

„Српска страна се бавила многим питањима, од правосуђа, тужилаштва, регионалне полиције, регистарских таблица, личних докумената и свега осталог. Ништа нису урадили, осим што су с времена на време мучили и терорисали Србе и протеривали их са њихових кућних прагова“, рекао је Вучић.

Он је, на питање како коментарише предлог високог представника ЕУ за спољну политику Жозепа Бореља да се укину мере ЕУ против тзв. Косова, рекао да не жели да води антиалбанску политику, као што они, додао је, воде антисрпску.

„Нити сам их терао да уводе, нити да укидају мере, пошто они то неће да вам кажу, зашто бих ја. Радим у интересу Србије, а то је интерес Европљана“, рекао је Вучић и додао да зна коме и због чега је то пало на памет, као и ко је донео такву одлуку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *