Вучић: Србија испунила тешке обавезе из Бриселског споразума,11 година ЗСО ни на видику


Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на седници Савета безбедности у Њујорку, на којој је представљен редовни шестомесечни извештај генералног секретара УН Антониа Гутереша о раду Мисије УН на КиМ, да је Србија испунила све тешке обавезе из Бриселског споразума, али да ни после 11 година формирање Заједнице српских општина није ни на видику.

„Дозволите ми пре него што пређем на извештај о коме данас говоримо, да вас подсетим да је 19. априла било тачно 11 година од када је у Бриселу усвојен најважнији споразум између Београда и Приштине на путу ка нормализацији односа.

Један од потписника била је и Европска унија и 11 година касније иако су Срби испунили све тешке обавезе из поменутог споразума, ЗСО и њено формирање нису ни на видику“, рекао је Вучић у свом обраћању, након што је специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде представила извештај.

Како је рекао, 11 година случајне или намерне неспособности Европске уније да као гарант тог споразума ствари помери са мртве тачке.

„Наравно, то је резултирало оним што данас можемо да назовемо континуираним правним насиљем и физичким малтретирањем српског становништва на Косово и Метохији“, истакао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да мера укидања употребе динара на Косову и Метохији представља кулминацију етнички мотивисане, промишљене кампање, коју привремене приштинске институције воде против Срба на КиМ.

Председник Србије је то изјавио у Њујорку током свог излагања на седници Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН), након што је специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде представила извештај.

„Извештај о раду УНМИК-а који је данас пред нама разматра се месец и по дана од када је СБ УН 8. фебруара одржало посебну седницу о ситуацији на Косову и Метохији. Да подсетим, ова хитна седница одржана је по поднеску Републике Србије“, рекао је Вучић.

Он је додао да је Србија Савету безбедности представила све радње којима су те институције спроводиле добро планиране, распрострањене и систематске нападе узнемиравања српских цивила, укључујући континуирано правно насиље, физичко насиље.

„Хитна седница Савета безбедности одржана је 8. фебруара захваљујући томе што су сви чланови Савета безбедности оценили да су наши аргументи у поднетој жалби засновани на чињеницама и у складу са тим су одобрили наш захтев. Посебно истичем да су већину која је прихватила нашу аргументацију овде чиниле земље које не поштују суверенитет и територијални интегритет Републике Србије, на начин предвиђен одредбама правно обавезујуће Резолуције СБ УН 1244“, рекао је Вучић.

Додао је да је важно што је баш таква структура чланица СБ УН уважила аргументе Србије и на седници узеле у обзир, како је рекао, етнички мотивисано, намерно стварање неподношљивих услова за живот Срба, као и кампању добро планираног, распрострањеног и систематског малтретирања српских цивила и њихов прогон од стране привремених приштинских институција.

„Посебан акценат стављен је на акутну меру укидања готовинског промета у динарима, при чему је приштински режим драматично и додатно отежавао свакодневни живот Срба и других неалбанаца с обзиром на то да су примања претежно примали у динарима. Разговарало се у контексту ускраћивања приступа чак и основним социјалним услугама као што су здравствена заштита, образовање“, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да мера укидања употребе динара представља кулминацију етнички мотивисане, промишљене кампање, коју привремене приштинске институције воде против Срба на КиМ.

„Уколико се сећате, Аљбин Курти је причао пред свима вама да је Србима давао тромесечни прелазни период, током ког ниједно право Срба неће бити злоупотребљено.

Нико у Приштини, нити у међународној заједници није ни поменуо тромесечни прелазни период и све мере против Срба у вези са динаром почеле су да се примењују одмах. Због тога Срби на Косову и Метохији су и даље онемогућени да добијају своје пензије, плате, социјална примања, дечји додатак и сва друга примања“, рекао је Вучић.

Он је додао да је због тога рад школа, обданишта, медицинских, социјалних и других институција практично онемогућен.

„Запослени у тим институцијама које још увек раде, суочавају се свакодневно са страхом од неоснованог хапшења које Куртијев режим масовно спроводи под лажним оптужбама. Ова ситуација у великој мери утиче на децу у обдаништима, пензионере, самохране мајке и тешко оболеле људе у руралним срединама, али наравно и на све друге“, рекао је Вучић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *