Вучић: Отворићу производњу електричног возила у Крагујевцу

Председник Србије Александар Вучић у свом обраћању изјавио је да ће у Италији 11. јула бити представљен нови модел аутомобила који ће се производити у Крагујевцу.

„У другој половини јула отворићу производњу тог возила заједно са гостима из Стелантиса, производићемо електрични аутомобил, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да, у складу са стањем наших финансија, може да се очекује да по први пут у историји Србије, пре краја године, добијемо инвестициони рејтинг, што ће бити изузетно значајно за даље инвестирање у нашу земљу.

„Очекујемо и надамо се да од једне од три велике куће пре краја године, уколико бисмо успели да задржимо овакав ниво финансијске дисциплине и не дође до веће катастрофе – за очекивати је да добијемо инвестициони рејтинг по први пут у историји Србије.

Нисмо земља ни ЕУ, ни НАТО, а да добијемо инвестициони рејтинг у Европи то би било фантастично значајно за даље инвестирање у нашу земљу и верујемо да је у складу са стањем наших финансија то могуће“, рекао је председник у свом обраћању нацији.

Важни догађаји који су пред нама, додао је председник, а који ће допринети стопи раста су, између осталог, и производња електричног аутомобила у Србији у Крагујевцу.

„У Италији ће 11. јула бити представљен нови модел који ће се правити у Крагујевцу.

Лично ћу у другој половини јула у Крагујевцу отворити производњу тог аутомобила заједно са Стелантисом.

Ова производња ће значајно утицати на раст БДП-а.

За сваки електрични аутомобил који се купи у Србији даћемо субвенцију од 5.000 евра, а уколико је домаће производње гледаћемо да то буде и више како би се подстакла подршка домаћој индустрији“, рекао је председник.

Вучић је рекао да постоји у плану посебан програм за стартап компаније у Србији, односно финансирање стартапова како се не би задуживали код банака – а то је развој тржишта капитала и најавио нове законе о тржишту капитала и дигиталној имовини.

Председник Александар Вучић изјавио је данас да се очекује да инфлација у Србији у јуну падне на 4,1 одсто.

„Очекујемо да инфлација у јуну буде на нивоу од 4,1 одсто односно да даље пада са 4,5 одсто (колико је износила у мају)“, рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће званичну процену за инфлацију у јуну добити за два или три дана.

Председник Александар Вучић поручио је данас, у обраћању грађанима, да очекује ескалацију геполитичке кризе у свету у наредним месецима и да је најважније да ми изгурамо ствари до краја у нашој земљи, сачувамо мир и обезбедимо економски раст и бољи живот грађана Србије.

„Поштовани грађани Србије, поштовани новинари, 29. априла сам се последњи пут на овакав начин обратио и данас желим у уводу свог обраћања да замолим грађане наше земље, јер искључиво ћу говорити о Србији, непомињући политичке партије, њихове интересе или било шта слично.

Говорићу о проблемима са којима се суочавамо“, рекао је Вучић.

Рекао је да би волео да сви саслушају то и сагледају шта ће рећи како би се по многим питањима отворила широка расправа и дијалог.

„Да заједно одговоримо оним изазовима које су пред нама и да дођемо до резултата које сви желимо.

Живимо у време највеће геополитичке кризе после Другог светског рата и ја желим зарад историје да вам кажем, пошто наравно имам и одређених сазнања више него обични грађани, а неретко се пoуздам и у оно што осетим кроз разговоре са највећим светским лидерима – и очекујем ескалацију ситуације у наредним месецима и очекујем да се суочимо са веома тешким последицама, говоримо о Европи и свету“, рекао је Вучић.

Нагласио је да ми морамо да будемо чврсто опредељени да своје задатке и оно што је наш посао изгурамо до краја.

„Да урадимо на најбољи могући начин, да сачувамо мир у нашој земљи, али и да обезбедимо економски раст, да обезбедимо свакако бољи живот грађана Србије“, навео је Вучић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *