Вучић: Ући ће у историју оно што ћу рећи на Седници ГС УН


Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће оно што буде рекао на Седници Генералне скупштине Уједињених нација на којој ће се разматрати резолуција о Сребреници ући у историју.

„Лажу нас све време и то је најмање што ћу у лице да им кажем. У историју ће ући, у историјске читанке Србије то што ћу им рећи, шта год неко данас говорио. Главни аргумент им је био да нема колективне кривице већ је она индивидуална, а када их питате чије име пише у резолуцији, кажу ничије“, рекао је председник за РТС.

Председник је упитао кога Србија није испоручила, када се говори о индивидуалној одговорности.
„Кога још онда нисте индивидуално ухватили, осим што оне који су убијали у Бјеловцу, Подровању и осталим српским селима око Сребренице никога никада нисте казнили. Нисте казнили ни оне који су очи извадили судији Слободану Илићу. Кога још? Кога то Србија није испоручила, ја мислим противправно, они правно потпуно је свеједно у овом тренутку за ту причу, кога Србија није испоручила, а да сте тражили за све то? Све је испоручила, све што сте могли око индивидуалне одговорности да урадите, урадили сте. Што лажете да је у питању индивидуална одговорност?“, упитао је Вучић.

Додао је да се затим догодио инцидент (Седница ГС УН), јер како је рекао „изгубе живце“, где је он уместо како су рекли „киптео од беса“, „киптео од части и поноса“.

„Уопште се не осећам ни немоћно јер ја нисам ушао као равноправан такмац са неким, ушао сам у ринг против некога ко је троструко тежи, знајући да ћемо да изгубимо али ћу да се борим. Када све то имате појави се Конаковић који каже ‘ми ћемо због оваквог Вучића…’ јер су они навикли на Србију која не сме да се бори, која не сме да супротстави“, рекао је председник.

Он је нагласио да су неки до сада навикли да Срби треба да ћуте и трпе ударце по глави.
„Треба да уведемо у уџбенике да у Јасеновцу су Срби убијали Хрвате, а не Хрвати Србе. Да заборавимо да су усташе Хрвати јер, и Немци су били само нацисти они нису били Немци, само су Срби увек Срби. Увек су само Срби злочинци, а онде су усташе, нацисти, фашисти“, рекао је председник.

Вучић је рекао да је сада уследила идеја о ревизији пресуде против Србије и захтев за ратну одштету.

„Јесам вам од почетка рекао да им је то циљ. Они немају други циљ. Ништа друго. Стало им до пијетета? Нисам лепо погнуо главу 2015. године када сам отишао у Сребреницу? Није био леп цвет који сам положио? Али нисте желели жаљење. Нисте желели да неко покаже кајање и највећи пијетет, ако није то шта је? Желите казну за цео један народ, зашто лажете да то не желите ви у Берлину, Вашингтону и свуда?“, рекао је Вучић.

На питање да ли је случајно сазнао да Златко Лагумџија (Шеф Мисије Босне и Херцеговине при УН) заједно са Руандом и Немачком иницирао кораке подношења резолуције, рекао је да није сазнао случајно, али да је формално сазнао од немачке амбасадорке када је упитао на састанку са Квинтом.

„Она је тада рекла да они то раде већ седам, осам месеци. Толико о инклузивности“, рекао је председник.

Нагласио је да је отпор Србије важан, и да ће бити веома јак што ће се видети и по броју гласова, па да ће бити јасно шта су урадили са поменутим предлогом, односно да нису постигли јединство, већ поделили и свет.

„Осим тога што су поделили регион и подигли тензију у региону, говорим о великим силама, већ су поделили и свет. Њихове су флоскуле и лажи како их интересује напредак региона, они ово изазивају увек“, рекао је председник.

Најзанимљивије је то, додао је, како људи из региона мисле да имају право да доносе одлуке о Србији какве год хоће, а да само Србија нема право ништа да каже.

„Данас дођу ови из подгоричких Вијести, и каже ‘како ћете ви да реагујете ако ми изгласамо резолуцију о Сребреници?’.Па како мислите да ћемо да реагујемо, да организујемо славље и да вам направимо црвени тепих када улазите да кажемо добро нам дошли браћо и сестре, хвала вам на овоме што сте нас излупали по глави“, рекао је председник.

На питање да ли је о томе разговарао са премијером Црне Горе Милојком Спајићем, и да прокоментарише „флоскуле“ које је износио „гледајмо у будућност, не у прошлост“, Вучић је рекао да је са њим разговарао и да се те флоскуле њему кажу сваки пут када би он желео да прича о НАТО агресији.

„Онда се скупе сви ови стручњаци са различитих страна из западних земаља и кажу – то је било пре 20 година, време је да се заборави. И то је било 24.марта ове године, а 26.марта су ме обавестили да би да ме врате не 25, него 29 година у прошлост. Ја се онда осмехнем и кажем – шта би са оним враћањем у прошлост?“, рекао је председник.

Председник је рекао да Србија не очекује да добије правду, већ да ће за њу да се избори сама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *