За контролу животне средине у Крагујевцу три милиона динара

Програм истраживања и контроле животне средине у Крагујевцу за ову годину који је усвојило Градско веће, бавиће се систематским и повременим мерењима загађујућих материја у ваздуху, води и земљишту, тврде у локалној самоуправи.

Њиме се одређује број и распоред мерних места, обим, врста и учесталост нивоа загађујућих материја у ваздуху за ову годину. За те намене из еколошког Фонда издвојено је око три милиона динара.

Појединачни програми систематске контроле квалитета животне средине утврђују се ради редовног испитивања, праћења и контроле нивоа буке, квалитета површинских вода, загађености земљишта и квалитета воде за пиће из јавних чесми.

Програмом је утврђен начин систематског мерења нивоа буке на шест мерних места, једном месечно.

Квалитет површинских вода контролисаће се на реци Лепеници, низводно од града, а динамика узорковања је квартална.

За испитивање загађености земљишта одређено је седам мерних места, док ће се контрола квалитета воде за пиће из јавних чесми обављати два пута месечно.

Програмом се одређује и број и распоред мерних места, обим и врста нивоа загађујућих материја у ваздуху за ову годину.

Програмом је утврђено да ће се мерења загађујућих материја од издувних гасова моторних возила, чађи и укупних таложних материја са анализом тешких метала обављати на два мерна места где је највећа фреквенција саобраћаја, а то су раскрсница код Медицинске школе и саобраћајница у насељу Мала Вага, у улици Кнеза Михаила.

Испитивање загађености земљишта на територији Крагујевца, радиће се на седам мерних места.

Ради се о локацијима на језерима Гружа и Грошница, локацији Брзан, водозахват на Морави, депонији Јовановац, обали реке Лепенице и то узводно и низводно.

Подаци и резултати мерења достављају се Градској управи за просторно планирање, урбанизам, изградњу и заштиту животне средине и биће доступни јавности на званичној интернет страници града.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *