За прелазак цензуса потребно три одсто гласова

Грађани Србије овог пролећа, одлучиваће на изборима о својим представницима у Народној скупшини и локалној власти.

Цензус на предстојећим изборима биће уместо досадашњих пет, три одсто, а жене ће на локалним и републичким листама бити заступењене 40 одсто, одлучила је Скупштина Србије.

Смањење цензуса на локалном нивоу ће значити да је за улазак у Градску скупштину довољно три хиљаде гласова.

У локалној самоуправи кажу да актуелни одборнички сазив функционише без прекида због изборног процеса.

Очекују се још две седнице до избора, а Градско веће ради без застоја.

Садашњи одборнчки, али и сазив градског већа улази у завршницу мандата.

Иако предстоји изборно пролеће у Србији, у Крагујевцу од укупно 87 одборника већину чини 58 и стабилна је, оцењује председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић и додаје да нема бојазни по грађане да ће због расписивања избора бити нарушен њен склад или функционисање града и његових предузећа.

Републичка изборна комисија први пут је донела одлуку чија је реализација у току од 30. јануара – да сви кандидати за бирачке одборе пролазе обуку, после које полажу тест.

Очекивања су да ће цео изборни процес односно добијање коначних резултата републичке и градске изборне комисије, бити завршен почетком јуна када ће и Крагујевачка скупштина добити нове одборнике за наредне четри године.

На предстојећим локалним изборима на 168 бирачких места, грађани ће изабрати 87 одборника који потом бирају градоначелника. Та правила се нису мењала.
Али оно што се мења, то је померање цензуса на три одсто чиме ће бити омогућен лакши улазак у локалну скупштину.

Ипак, неће бити све олакшано. Новина је и да ће за регистрацију предстваника националних мањина бити пооштрени критеријуми.

Да би одборници или посланици били кандидати националних мањина у скуптшини убудуће ће морати да добију потврду Националног савета, која мора да буде усклађена са подацима последњег пописа становништва.

Измена је предложена јер је примећено да су се под тим називом често регистровале листе, удружења, организације или одборници чији припадници не живе у том броју у локалној средини.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *