За програме јавног здравља око четири милиона динара

За финансирање програма контроле у области јавног здравља за ову годину град Крагујевац је обезбедио око четири милиона динара.

За њихову реализацију је задужен крагујевачки Институт за јавно здравље, који контролише здравствену безбедност xране са градских пијаца, квалитет воде за пиће на јавним чесмама, енергетску вредност оброка из колективне исхране за децу и одрасле и епидемију Ковида 19 на територији града.

Програмима контроле у области јавног здравља припада и унапређење репродуктивног здравља младих.

Институт за јавно здравље редовно контролише хемијску и микробилошку исправност воћа, поврћа, млека и млечних производа који се продају на крагујевачким пијацама.

За те намене у овој години је планирано близу 650.000 динара, док је за програм контроле квалитета воде за пиће на јавним чесмама опредељено око 560.000.

Нешто више од милион динара намењено је за контролу енергетске вредности оброка из колективне исхране деце и одраслих.

Програмима у области јавног здравља обухваћен је и онај који се односи на превенцију и контролу епидемије корона вируса на територији града Крагујевца.

Поред едукација о Ковиду 19, подразумева и набавку посебног замрзивача за чување вакцина, за шта је укупно планирано око 1.400.000 динара.

Области јавног здравља припадају и дезинфекција, дезинсекција и дератизација, али се те активности не финансирају у оквиру програма контроле, већ по јавном позиву.

Иначе, ово је трећа узастопна година у којој град Крагујевац финансира програме у области јавног здравља.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *