За првих пет сати, пријавило се милион грађана за 100 евра

Од данас сви пунолетни грађани Србије са важећом личном картом и пребивалиштем у Србији моћи ће да се пријаве за помоћ од 100 евра преко сајта Управе за трезор, рекао је министар финансија Синиша Мали за РТС.

Синиша Мали је навео да грађани за помоћ од 100 евра могу да се пријаве путем сајта idp.trezor.gov.rs.

За само пет сати за 100 евра пријавило се милион грађана.

У петак 15. маја сви пензионери и корисници новчане социјалне помоћи аутоматски ће бити пријављени за исплату новчане помоћи, која ће за њих и почети од тог дана.

Исплата једнократне новчане помоћи од 100 евра уређена је Уредбом о формирању привременог регистра и начину уплате једнократне новчане помоћи свим пунолетним држављанима Републике Србије у циљу смањивања негативних ефеката проузрокованих пандемијом болести COVID-19 је и усвојена 24. априла 2020. године на седници Владе Републике Србије. Истог дана ступила је на снагу.

Право на једнократну новчану помоћ у износу од 100 евра у динарској противвредности имају сви пунолетни држављани Републике Србије, који на дан ступања на снагу Уредбе имају пребивалиште на територији Републике Србије, са важећом личном картом.

Новац први добијају најстарији суграђани, који су у ранијем пакету помоћи већ добили једнократну помоћ од 4 хиљаде динара. За предвиђених 100 евра већ постоје планови.

Пунолетни држављани Републике Србије ће од 15. маја до 5. јуна 2020. године моћи да се пријаве за исплату новчане помоћи и то искључиво на следећи начин: електронским путем, тачније преко портала Управе за трезор, или путем телефона. О броју телефона грађани ће бити благовремено обавештени.

При пријави, грађани ће давати следеће податке –  број личне карте и матични број, као и име банке у којој већ имају рачун, или у којој желе да им се отвори наменски рачун.

Даље, након што се пријаве, надлежне институције ће све обављати за њих, укључујући и отварање наменског рачуна.

Пријава ће, како је рекао Синиша Мали, трајати до 5. јуна, а исплата новца ће ићи сукцесивно.

На сваких пет дана биће исплате, рекао је Синиша Мали и напоменуо да нема потребе да се сви пријављују одједном јер за све, како је рекао, има довољно времена.

Министар финансија је рекао да је у буџету за помоћ грађанима предвиђено око 60 милијарди динара.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *