За санацију Каменог моста десет милиона динара

За санацију Каменог моста преко реке Лепенице, Крагујевцу је из Фонда за локал одобрено десет милиона динара.

Заменик градоначелника, Ивица Момчиловић каже, за Телевизију Крагујевац, да је реч о пројекту од посебног значаја јер је мост, који је подигнут 1923. године, под заштитом Завода за заштиту споменика културе.

Комплетном реконструкцијом, која је процењена на 15,8 милиона динара, биће обезбеђена трајна стабилност, функционалност и сигурност.

Новац за пројектно – техничку документацију, коју је урадио Грађевински факултет у Београду, у износу око пет милиона динара обезбедила је Градска управа за инвестиције, а у међевремену је добијена и сагласност Завода за заштиту споменика културе.

Изворна техничка документација није сачувана, као ни документација о интервенцијама.

Познато је само да је 1998. године извршена санација по пројекту Грађевинског факултета у Београду.

Од тада до данас пропале су коловозне плоче и пешачке стазе, а због продора воде појавила се и корозија на конструкцији и отпадање заштитног слоја.

Зато је неопходна хитна санација. У име града Крагујевца, уговор о реконструкцији, са Бранком Ружићем, министром за државну управу и локалну самоуправу потписао је заменик градоначелника, Ивица Момчиловић.

Санација Каменог моста у улици др Јована Ристића један је од 77 пројеката, који ће се финансирати из Фонда за локал.

Ове године на конкурс за расподелу средства стигло је 200 пројеката, али је због ограничених средстава одобрено 77.

Вредност одобрених пројеката је скоро пола милијарде динара.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *