За Шумадијски округ данас је издато наранџасто упозорење за временске непогоде

Републички хидрометеоролошки завод је за подручје Србије издао упозорење на грмљавинске непогоде за уторак 25. и среду 26. јун 2024.

Очекује се веома нестабилно време са интезивнијим пљусковима са грмљавином, јаким олујним ветром у зони пљуска и локалном појавом града, наводи РХМЗ-а уз напомену да је тачну локацију стварања, премештања и јачине самих непогода унапред тешко одредити.

У уторак 25. јун 2024. наранџасто упозорење издато је за град Београд, Северно Бачки, Средње Банатски, Јужно Банатски, Сремски, Шумадијски, Колубарски, Мачвански, Златиборски, Моравички и Рашки округ, док се за среду 25. јун 2024. године наранџасти метеоаларм предвиђа за подручја: Северно Бачки, Западно Бачки, Јужно Бачки, Северно Банатски и Јужно Банатски управни округ.

С обзиром на то да прогноза предвиђа грмљавинске непогоде са пљусковима и градом као и већом количином падавина за кратко време (од 20 литара у периоду до 3 сата), и да је реч о опасним и веома опасним временским појавама, које су таквог интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња потребно је веома обазрив, свестан ризика и редовно се информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и пратити савете које дају надлежне државне службе.

Имајући у виду најављену прогнозу, може се очекивати изазивање бујичних поплава, озбиљних тешкоћа у урбаним срединама (посебно проблеми са кишном канализацијом и кишним колекторима), проблеми у саобраћају и транспорту, могућа појава одрона и клизишта, одлагање већ планираних пољопривредних активности као и ризик од удара грома, што може довести до проблема у раду свих уређаја који користе електричну енергију, ризик од иницирања појаве ветра, проблема у телекомуникацијама.

С обзиром на то да наведена прогноза најављује опасне временске појаве, а таквог интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња, у циљу спремности за евентуално суочавање са ризиком и последицама које може донети, Управа за ванредне ситуације Крагујевац предузела је све активности у спровођењу превентивних и оперативних мера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *