За заштиту животне средине 40 милиона динара

Програмом коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине за ову годину издвојено је око 40 милиона динара.

Финансирани су законом прописане обавезе мониторинга квалитета животне средине и субвенције за градску Чистоћу и Зеленило.

Мониторинг животне средине се сваке године уговара од јуна до јуна наредне године, па тако и ове.

Највише новца је издвојено за субвенције и то Градској Чистоћи за рециклажно двориште и градском Зеленилу за саднице.

И ове године еколошки динар је утрошен за пројекте заштите животне средине, које су реализовале невладине организације, за шта је издвојено 500 хиљада динара.

Ипак, највећи проблем у граду и даље представља депонија у Јовановцу, пречишћавање отпадних вода као и реконструкција канализационе мреже.

Реконструкцијом другог резервоара биогаса, на постројењу у Цветојевцу, почетком ове године, омогућено је несметно функционисање у наредних 20 година.

Наредне године градски Водовод наставља са ревитализацијом гас генератора.

Тиме ће се створити услови да се складишти биогас, а активирањем гас генератора омогућиће се производња електричне енергије, која ће користити за сопствени процес производње.

Када је реч о производњи воде за пиће, пуштањем у рад другог озон генератора, систем Гружа производиће 800 литара воде у секунди, што задовољава потребе града.

Тиме је успостављен систем најсавременије технолошке обраде сирове воде у здраву пијаћу воду.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *