Захвалност хуманистима

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви, у Скупштини града Крагујевца традиционално је организован пријем за оне који су крв дали 50, 75 и 100 пута.

Том приликом, Црвени крст Крагујевца добровољним даваоцима крви доделио је признања и 12 плакета под називом „Широко срце“ за најуспешније у категоријама: средња школа, факултет, предузеће и удружење грађана.

Под слоганом „Будите ту за друге. Дајте крв. Подарите живот.“, обележава се овогодишња кампања поводом Светског дана давалаца крви, који се обележава сваког 14. јуна.

Ове године се истичу главне хумане вредности као што су поштовање, емпатија и љубазност, а основа је волонтерско давање крви.

Са циљем да се скрене пажња на чињеницу да давање крви има огромну улогу у охрабривању и мотивисању људи да брину једни о другима и да развијају блиске друштвене везе као и да унапређују своју друштвену заједницу, овај догађај је прилика да се Црвени крст Крагујевца, захвали волонтерима и добровољним даваоцима крви који другима спашавају живот.

Како би се подигла свест о потреби за редовним давањем крви и како би осигурали квалитет, безбедност и доступност крви, главни део ефективног здравственог система су службе за трансфузију крви и продукта крви које омогућавају пацијентима да им довољна количина буде доступна.

Довољна количина крви може се обезбедити редовним волонтерским донацијама.

Црвени крст Крагујевца добровољним даваоцима крви доделио је признања Цевеног крста Србије који су крв несебично дали 50, 75 и 100 пута као и 12 плакета под називом „Широко срце“, за најуспешнију средњу школу, факултет, предузеће и удружење грађана.

Од једне јединице крви могу се спасити три живота, што значи да је свако од ових људи спасио између 150 и 300 особа.

Црвени Крст Србије, доделиће Црвеном крсту Крагујевац признање за најхуманији град у Србији, јер више од 4 одсто становништва даје крв.

Извештава новинарка Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *