Замена котлова најкасније до новембра

Замена постојећих и постављање нових котлова на природни гас и њихово пуштање у погон требало би да буде завршено најкасније до почетка новембра ове године, казао је за Радио-телевизију Крагујевац директор „Енергетике”, Андреја Илић.

На тај начин ће током грејне сезоне за 70 одсто бити смањено аерозагађење, а проблем одлагања пепела ће у потпуности бити решен.

Крагујевачка „Енергетика” ће по завршетку текуће грејне сезоне започети посао на који се чекало више деценија, а реч је о инсталирању гасних котлова који ће заменити дотрајале котлове на угаљ.

Влада Републике Србије је за те намене из буџета определила 12,5 милиона евра.

Комплетан посао биће завршен до новембра ове године, што значи да би корисници даљинског грејања у Крагујевцу већ од нове грејне сезоне требало да се греју на природни гас.

„Енергетика” греје више од 22.000 потрошача у Крагујевцу, а емисија штетних гасова у атмосферу биће значајно смањена уградњом котлова у којима ће, уместо угља, сагоревати гас.

Крагујевчани ће добити боље грејање, а градској топлани ће нови котлови умањити трошкове управљања енергетским системом.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

2 thoughts on “Замена котлова најкасније до новембра”

 1. Zamena domaćeg energenta uvoznim može biti opasna kako zbog prekida tako i zbog cene.Zamislite priču sta bi seljaci za jednog coveka koji ima svoju šumu i odlučio da kupi peć na naftu?Zabrinuli bi se za njega ili bi to grubo komentarisali.Energetika već ima kotlove na gas za 70% grejanja grada ali je to ekonomski neprihvatljivo za građane.Ekologija se mogla rešiti visokim dimnjakom kao u TE u Tuzli itditd.

 2. Objasnite gospodo zbog čega Energetika ne koristi već postojeća dva kotla na gas koji su potpuno ispravni i čiji je kapacitet 80Mw. Na taj način bi ekološka slika grada bila totalno drugačija bez dinara novih investicija. Glavni problemi grejanja u Kragujevcu su:
  1. Totalna loša struktura objekata koji se greju zbog nepostojanja termičke izolacije i dotrajale stolarije;
  2. Dotrajala razvodna mreža bez mogućnosti bilo kakve kontrole i upravljanja;
  3. Ne postojanje mogućnosti upravljanja podstanicama po zgradama;
  4. Prelazak na plaćanje utroška toplotne energije po meraču koje se godinama izbegava.
  Pravljenje totalno nove kotlarnice umesto dopunom postojeće i ne ulaganjem novca za rešavanje gore pomenutih problema je polovična priča koja će biti samo još jedan neuspešan pokušaj od koga će svi biti na gubitku počev od države do korisnika. U stvari sve se na kraju svali na leđa korisnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.