Замена котлова у Крагујевцу решење вишедеценијског проблема

Начелница Шумадијског управног округа Биљана Илић Стошић присуствовала је данас у Нишу састанку начелника свих округа у Србији са министарком рударства и енергетике Зораном Михајловић.

Разговарало се о енергетској ефикасности и њеним бенефитима, а потенцирани су и напори државе усмерени ка заштити и очувању животне средине.

Начелница Шумадијског округа је подсетила да ће током ове године у Крагујевцу сви котлови на угаљ бити замењени новим котловима на природни гас.

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић састала се данас у Нишу са начелницима свих округа.

Према оцени Биљане Илић Стошић, начелнице Шумадијског управног округа, састанак је био веома користан, јер су на њему појашњене одређене појединости из закона донетих у претходном периоду.

Србија се, како је навела, налази на путу такозвале зелене стратегије, због чега се Закон о енергетској подршци домаћинстима може окарактерисати као историјски.

Начелница Шумадијског управног округа је подсетила да ће у Крагујевцу током ове године сви котлови на угаљ бити замењени новим котловима на природни гас.

Замена котлова је један од најзначајнијих стратешких пројеката који ће имати директан утицај на смањење загађења ваздуха у Крагујевцу.

Како је раније најављено, Министарство заштите животне средине део прихода од зајма Eвропске банке за обнову и развој искористиће у две транше.

Прва транша односи се на суму од један до 14 милиона евра за замену котлова, док ће друга у износу од два до четири милиона евра бити искоришћена за санацију депоније пепела.

Решењем вишедеценијског проблема, Крагујевчани ће имати вишеструку добробит и у погледу квалитета ваздуха али и квалитетa грејања, а новим погоном на гас биће унапређена и енергетска ефикасност читавог система.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *