Започети радови на формирању индустријске зоне Собовица

На површини од близу 300 хектара, на локацији Собовица, Крагујевац у својој најближој околини добија још једну урбанистички, комунално и привредно опремљену целину.

Изградњом приступних саобраћајница, послови који се односе на формирање нове индустријске зоне већ су почели.

Сви инфраструктурни радови требало би да буду готови ове године. У новој индустријској зони, у којој ће наредне три до четири године, Сименс и друге иностране компаније отворити фабричке хале требало би да се запосли око 7 хиљада радника.

Компанија Сименс најавила је да у Крагујевац доводи и своје добављаче. Тиме се отвара могућност да Немачки инвеститори у индустријској зони у Собовици, поред наставака израде алуминијумских делова за каросерије шинских возила, планирају и производњу готових возила.

У новој индустријској зони у Собовици посао ће наћи између 6.000 и 7.000 људи. Очекује се, да ће на том потезу бити изграђена нова варош са ватрогасном, полицијском станицом, трговинским радњама, пекарама и осталим комерцијалним садржајима.

Највећа корист очекује се у подстицању запошљавања, не само у фабрикама већ и у пратећим делатностима.

Изградњом приступних саобраћајница, послови који се односе на формирање нове индустријске зоне, већ су почели, а сви инфраструктурни радови требало би да буду готови ове године.

Планом детаљне регулације Радне зоне Собовица – Лужнице обухваћено је око 663 хектара пољопривредног земљишта, од чега је 280 хектара предвиђено за радну индустријску зону, а остатак за пратеће садржаје.

На простору будуће индустријске зоне, која ће бити изграђена крај пута Крагујевац – Рача – Крагујевац, већ послује компанија „Милановић инжењеринг“, која ће постати део Сименсовог производно пословног ланца са више од 350 хиљада запослених.

У Собовици би поред Сименса, и његових компоненташа, према незваничним подацима своје погоне могле да отворе и иностране компаније, као што су произвођачи електричних аутомобила и ауто делова.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *