Запошљавање – највећи проблем слепих и слабовидих

У Србији живи око 12.000 слепих и слабовидих лица, од којих је 400 са пребивалиштем на подручју града Крагујевца и још шест општина Шумадијског управног округа.

Њихови проблеми не разликују се од проблема остале популације, а највећи су – запошљавање и инклузивно образовање ђака у редовним школама.

О овим и другим темама говорило се данас у Крагујевцу на годишњем саветовању представника организација и установа које окупљају слепа и слабовида лица.

Проблеми слепих и слабовидих лица идентични су свуда у свету, а као највеће, припадници ове популације, наводе запошљавање и образовање.

Иако је радно ангажовање особа са инвалидитетом законска обавеза, послодавци у Србији, како је речено на годишњем саветовању слепих и слабовидих, на различите начине то избегавају.

Слично је, кажу, и у области образовања, због неадекватне техничке опремљености школа, недостатка наставног кадра и књига на Брајевом писму.

Ипак, слепи и слабовиди ђаци, уз помоћ струковних удружења и организација, успевају да превазиђу ове потешкоће.

Крагујевачка локална самоуправа ослушкује потребе и проблеме особа са инвалидитетом и предузима низ мера усмерених на побољшање њиховог положаја.

Град пружа финансијску подршку удружењима и организацијама које окупљају припаднике ове популације и настоји да, кроз пројектне активности, олакша живот особама са инвалидитетом.

У нашој земљи живи око 12.000 слепих и слабовидих лица, од којих је 400 са пребивалиштем на подручју града Крагујевца и још шест општина Шумадијског управног округа.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *