„Застава оружје“ тражи изузимање из приватизације

Скупштина Синдикалне организације фабрике „Застава оружја“ упутиће захтев Влади и Министарству одбране за изузимање из поступка приватизације, која је предвиђена Законом о наоружању и војној опреми, јер је по речима Драгана Илића председника синдиката ово предузеће од стратешког интереса за одбрану земље.

Овај став поткрепили су проценом да фабрику треба сачувати као будући покретачки темељ реиндустријализације привреде Србије.

Оружари захтевају да Министарство одбране фабрици хитно одобри бесповратна средства са буџетске линије за инвестиције у привреди, која би се усмерила на побољшање тешких услова рада.

На седници Скупштине донета је и одлука да се до 19. јануара, свим радницима фабрике исплати бонус од 25 хиљада динара, како би се побољшао њихов тежак материјални положај и обезбеди минимум намирница из потрошачке корпе која износи 67 хиљада динара.

Синдикат захтева да се покрене питање одоговорности надлежних из Министарства одбране који су допринели да фабрика већ три године послује негативно чиме је доведена у тешку ситуацију, наводи Драган Илић.

Уколико се не испуни први захтев да се до 19. јануара, свим радницима фабрике исплати бонус од 25 хиљада динара, Синдикат ће преузети даље кораке у циљу одбране фабрике и запослених.

За остваривање постављених циљева Синдикална организација ће у наредном периоду мобилисати целокупно синдикално чланство.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *