„Заштитимо се од дувана“

У Србији се 31. јануара обележава Национални дан без дуванског дима, под слоганом „Заштитимо се од дувана“.

Активности које се организују поводом овог дана упозоравају јавност на штетне ефекте излагања дуванском диму.

У Крагујевцу ће сутра, у тржном центру на Аеродрому, бити организована акција бесплатног тестирања пушача на никотинску зависност, мерење притиска, дељење здравствено васпитног материјала и разговор са суграђанима.

Национални дан без дуванског дима обележава се 31. јануара под слоганом „Заштитимо се од дувана“.

Ове године акценат је стављен на заштиту животне средине. Локална самоуправа је у фази припреме плана јавног здравља у којем ће се посебна пажња посветити превенцији како пушења тако и конзумирања алкохола и психоактивних супстанци код младих.

Према статистичким подацима из 2017. године, од укупног броја пушача који су се обратили за помоћ Саветовалишту за одвикавање од пушења и прошли детоксициони програм, њих 37 одсто престало је да конзумира цигарете.

Деца изложена дуванском диму чешће оболевају од акутних и хроничних упала доњих респираторних путева, инфекција средњег уха и имају чешће асматичне нападе који су јачег интензитета.

Употреба дувана је повезана са близу шест милиона смртних случајева широм света годишње.

Дувански дим, који садржи више од 7.000 хемијских материја, од чега су више од 70 канцерогене, повезан је са оболевањима од малигних болести, са болестима срца и крвних судова и дисајних путева.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.