Заталасан програм Радио Крагујевца пре 48 година

Давне 1970. године, почео је са радом први електронски медиј у Крагујевцу. За 48 година постојања судбине радија, његових слушалаца и града биле су неодвојиве, па је и програм за пет деценија претрпео бројне успоне и падове.

Ипак, популарност коју је радио Крагујевац достигао у првим деценијама рада, као и са својевремено отвореним другим програмом популарном Другом бојом никада више није достигнута.

Упркос искључивој жељи Јована Мирковића, предратног интелектуалца и аристократе, који је кућу са свим намештајем и великим фондом књига завештао граду Крагујевцу уз услов да се користи искључиво за уметност (односно да се никаква друга музика не чује, до оне која би била ужио изведена на овом месту) и да се тишина читања никада не наруши техником, са овог места управо се заталасао програм Радио Крагујевца 1970. године.

И управо је парадокс спасио зграду од урушавања, а да новинари Светлости пре 48 година нису покренули програм радија у овом здању, вероватно ни Град данас не би имао један од најлепших и највреднијих легата, сећају се Живота Марковић први уредник Радио Крагујевца и Драгиша Петровић, дугогодишњи новинар.

Успомене на јануар 1970. још увек су свеже. На оскудну технику, пребогат ентузијазам…..

Скоро три деценије Радио Крагујевац био је станица богате продукције, угледа, једном речју појам информисања не само за Шумадију, већ и некдадшњу Југославију, јер су у то време заједнице Радио станица повезивале програм, људе, догађаје. Награде су небројене. Како колективне, тако појединачне.

Деведесетих година, Крагујевац у етру добија још једну фреквенцију, односно други програм Радија, познату Другу боју.

Популарност ове станице никада више није достигнута у Крагујевцу. Септембра 1996. водећи новинари Радио Крагујевца и првог и другог програма објединиће редакцију Телевизије Крагујевац која ће у првој деценији постати најгледанији локални електронски медиј, по тада свим званичним подацима мерења гледаности Асоцијације независних електронских медија.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *