Завршава се конкурс за упис у војне школе и факултете

Конкурс за упис нове генерације кадета и ученика Војне академије, Медицинског факултета Војномедицинске академије, Војне гимназије и Средње стручне војне школе завршава се сутра.

Подједнако право конкурисања имају оба пола, а резултати досадашњег школовања и селекције биће пресудни за одлуку ко добија могућност да упише неку од војних школа.

Школовање је бесплатно, као и смештај, уџбеници и здравствена заштита.

У наредној години, Војна академија примиће укупно 210 кадета на студијске програме основних академских студија Копнена војска, Војно ваздухопловство, Војноелектронско инжењерство, Технолошко инжењерство материјала и заштите, Војномашинско инжењерство, Војносаобраћајно инжењерство и Логистика одбране.

Медицински факултет ВМА уписаће у најмлађу класу интегрисаних академских студије медицине 40 кадета.

Војна гимназија ове године уписаће 80 ученика у први, док ће по пет ученика из грађанства добити прилику да се придруже војним гимназијалцима друге и треће године.

Нова класа ученика Средње стручне војне школе, „1300 каплара” бројаће 60 ученика.

Један од најпривлачнијих смерова свакако је ваздухопловство.

Дипломци Војне академије и Медицинског факултета бивају произведени у чин потпоручника Војске Србије и добијају одговарајућа стручна звања у односу на смер који су завршили.

Матуранти Војне гимназије имају обавезу да крену стопама својих старијих колега и школују се за академска звања, док они који заврше Средњу стручну војну школу, после четири године добијају чин водника и почињу своју професионалну војну службу.

Поред наставних, кадети могу спроводити и низ других активности.

Подједнако право конкурисања имају оба пола, а резултати досадашњег школовања и селекције биће пресудни за одлуку ко добија могућност да упише неку од војних школа.

Школовање је бесплатно, као и смештај, уџбеници и здравствена заштита.

Сви заинтересовани за упис могу конкурсати још сутра.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *