Завршен 53. Сабор народног стваралаштва „Прођох Левач, прођох Шумадију“

Сабор народног стваралаштва „Прођох Левач прођох Шумадију“ одржан је 53. пут у Каленићком Прњавору.

Програм традиционалног Сабора отворен је у порти манастира Каленић након чега је на летњој позорници приређен богат културно уметнички програм.

Левчани се већ више од 50 година труде да културно-туростичком манифестацијом „Прођох Левач прођох Шумадију“ сачувају старе обичаје од заборава и представе свој крај на најбољи начин.

Овогодишњи програм започет је отварањем ликовне колоније након чега је у порти манастира Каленић у коме се од осамдесетих година због своје аутентичности организује свечано отварање Сабора почео дводневни културно-уметнички програм.

Сабор су отворили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и председник Општине Рековац Александар Ђорђевић.

Посетиоци Сабора су током трајања манифестације имали прилику да купе производе из домаће радиности али и да дегустирају специјалитете овог краја. Највише пажње привукао им је програм на летњој сцени.

Традиционално на Сабору је додељена Повеља „Бративоје Марковић“ и изабране најлепше саборице, најдуже плетенице, најлепше женске и мушке народне ношње као и најдужи брк.

Културни центар и Туристичка организација општине Рековац и ове године су се потрудили да за посетиоце који су дошли из разних крајева Србије припреме богат културно-уметнички програм.

На летњој сцени наступили су чланови домаћих и иностраних културно уметничких друштава.

Из године у годину на Сабор народног стваралаштва у Левчу долази све више посетилаца из свих крајева Србије па и из иностранства.

Поред богатог програма познатог гостопримства домаћина сабораши су уживали и прелепој природи која краси овај крај.

Ко је једном посетио ову традиционалну манифестацију сваке године се са задовољством враћа.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *