Завршена 75. редовна Скупштина Светске здравствене организације

Највише тело за доношење одлука у Светској здравственој организацији (СЗО), Скупштина СЗО, завршила је 75. редовно годишње заседање у Женеви, након чега се делегатима обратио генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус.

У закључном говору Тедрос Гебрејесус је истакао да сваке године више од пет милиона деце широм света или не преживи сопствено рођење или умре пре петог рођендана од болести које се могу спречити.

„Почео сам ову недељу говорећи о свом искуству одрастања у рату и трајним последицама које је то имало на мене. Данас такође има деце која широм света, попут мене, одрастају у рату, глади, сиромаштву и сталној опасности од болести“, казао је Тедрос Гебрејесус.

Нагласио је да деца умиру пре пете године од упале плућа, дијареје, маларије и других болести, које могу бити спречене, наводи се у званичном саопштењу СЗО.

„Та деца су разлог зашто се окупљамо да стварамо бољи, здравији, безбеднији и праведнији свет. Та деца морају бити наша мотивација док настављамо да радимо за здравље и за мир“, нагласио је Гебрејесус.

Скупштина Светске здравствене организације је последњег дана заседања усвојила Глобалну стратегију за превенцију и контролу инфекција, која има за циљ да умањи опасност од нових заразних болести и унапреди спремност здравствених система да реагују у ванредним ситуацијама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *