Завршена генерална проба Великог школског часа

Крај Споменика стрељаним ђацима и професорима у Шумарицама одржана је генерална проба Великог школског часа.

Овогодишња манифестација је и почаст првој комеморативно драмској од пре тачно пет деценија.

„Црни дан“, по тексту Душка Радовића, режира Драган Јаковљевић, док је аутор музике Драгослав Танасковић.

Од 1971., сваке године, покрај Споменика стрељаним ђацима и професорима одржава се централна комеморативна свечаност “Велики школски час”.

За овај музичко-сценски догађај бирају се оригинална дела са пацифистичким порукама, реномираних домаћих и страних књижевника и композитора, а извођачи су најпознатији глумци, солисти и хорови.

Редитељ Драган Јаковљевић четврти пут режира Велики школски час, а из ученичких дана носи искуство и глумца на манифестацији.

За крагујевачке уметнике, учешће 21. октобра на Великом школском часу је посебна одговорност и почаст.

Костиме ове године потписује Јелена Јањатовић, а учествују и девојчице и певачког састава СКЦ-а. Нова, млада лица глумаца придружују се познатим старијим колегама.

Академија под именом „Велики школски час“ први пут је одржна 1944. у Крагујевцу, а прва манифестација на самом месту, поред хумки у Шумарицама 1957. године.

Од 1963. године организацију преузима Спомен-парк „Крагујевачки октобар“.

Године 1971. формира се Савет „Великог школског часа“ на републичком нивоу који утврђује концепцију, садржај и програм манифестације, бира књижевника који ће посебно писати поему за извођење, редитеља и композитора, који ће стварати оригиналну музику за ту прилику, што је била новина у односу на претходни период.

Душко Радовић био је аутор поеме „Црни дан“ која је изведена на Великом школском часу 1971. године, редитељ је био Здравко Шотра, који је поставио основе његовог сценског идентитета, а композитор Константин Бабић.

Интонирањем химне и полагањем венаца и даље почиње сваки Велики школски час.

Од 1991. Великом школском часу претходи парастос који служи епископ Шумадијске епархије са свештенством.

До 2013. забележено је учешће 50 хиљада извођача. Генерални секретар УН, Перез Де Куељар доделио је Велико школском часу високо признање „Курир мира“.

Године 1988. је добио Медаљу мира од француског града Вердена, а 7. децембра 2011. године Скупштина Републике Србије прогласила је 21. октобар државним празником, Даном српских жртава у Другом светском рату, док је раније и Архијерејски сабор прогласио жртве стрељања за свете новомученике крагујевачке.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *