Завршена пролећна садња воћа

У Пољопривредној саветодавној и стручној служби Крагујевац кажу да је пролећна садња воћа у Шумадији углавном завршена, а да су у току припреме за подизање засада винове лозе, посебно у околини Тополе.

Садња представља важан корак при подизању воћних засада од које у великој мери зависи квалитет будућег воћњака.

Садња на јесен је најбоља, међутим, не треба занемарити и јако добре резултате који се постижу код пролећне садње.

Садња лозе се може обављати током целе године. У пракси је међутим, садња лозе условљена климом, метеоролошким приликама, земљиштем и врстом садног материјала.

У нашим климатским условима најбоље је да се садња обави током марта и априла. Најпре се сачека да се земљиште просуши и угреје, затим се приступа сађењу.

Резидба воћа у Шумадији се приводи крају, али још увек има засада који нису завршени.

Постоји бојазан да ће поједини засади проћи без примене ове јако важне мере из простог разлога што је велики број хектара под вишегодишњим засадима, а све је мање квалификоване радне снаге, кажу у Пољопривредној саветодавној служби Крагујевац.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *