Због чега је важна сарадња науке и привреде?

Подстицање компанија из приватног сектора и научно-истраживачких установа да се удруже ради креирања нових производа и услуга, односно иновативних технологија са тржишним потенцијалом, основни је циљ програма сарадње науке и привреде Фонда за иновациону делатност.

Међу учесницима овог програма су привредни субјекти из Крагујевца и факултети крагујевачког Универзитета.

Природно-математички факултет Универзитета у Крагујевцу део је конзорцијума који ће покушати да повеже науку и привреду кроз програм Фонда за иновациону делатност.

ПМФ ће, у сарадњи са партнерима, развити платформу која ће великим системима помоћи да оптимално користе обновљиве изворе енергије и остваре веће уштеде и мањи утицај на животну средину.

Реализација пројекта почиње у марту и трајаће две године, а за финансирање рада истраживачко-развојног тима, Фонд за иновациону делатност је одобрио око 300.000 евра.

Сви чланови конзорцијума у овај пројекат уносе идеје, знање и искуство, али и жељу да укажу на значај повезивања науке и привреде.

Кроз програм сарадње науке и привреде Фонд за иновациону делатност пружа финансијску подршку иновативним технолошким пројектима са јасном визијом развоја и дефинисаним пословним моделом и стратегијом комерцијализације.

О повезивању науке и привреде биће речи у Привредној хроници, која ће на програму Радио телевизије Крагујевац бити емитована у понедељак, 7. фебруара од 20 часова.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.