Због чега је важно економско оснаживање жена?

Боља информисаност, унапређење компетенција и успопстављање системске подршке за започињање сопственог бизниса, неки су од основних циљева пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности“, који у Србији од 2018. године спроводи Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, уз подршку Европске уније.

Кроз пројекат је до сада прошло близу 30 удружења цивилног друштва, више од 4.000 жена је користило неки од програма подршке, а велики број њих је успео да реши питање запослења.

Након Кикинде и Алексинца, округли сто на тему економског оснаживања жена и женског предузетништва одржан је у Крагујевцу, у организацији Агенције Уједињених нација за родну равноправности и Удружења Путоказ.

Говорило се о положају жена на тржишту рада, програмима подршке запошљавању, могућностима и подстицајима за економско оснаживање жена и социјалном предузетништву.

Искуства Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживања жена, која се овим питањем у Србији бави дужи низ година, су позитивна, у смислу заинтересованости жена да унапреде сопствени економски статус.

Иако постоји одређени напредак у овој области, статистика, између осталог, показује да се жене и даље теже запошљавају, мање зарађују, одричу се права на рад због бриге о породици и нису у довољној мери активне у циљу покретања сопственог посла.

Значај ове теме препознаје и локална самоуправа.

За економско оснаживање жена од посебног је значаја успостављање и развијање међусекторске сарадње, односно учешће свих релевантних субјеката са националног и локалног нивоа, који заједничким напорима могу да допринесу бољим резултатима у обој области.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.