Здрава исхрана и физичка активност најважнији за здравље деце

Почетак школске године у новонасталој сутуацији представља велики стрес за децу и родитеље, али и испит када је у питању ширење епидемије, кажу педијатри.

Они поручују да су разноврсна исхрана и физичка активност први корак ка очувању здравња деце уз поштовање епидемиолошких мера и додају да се код деце са коронавирусом јављају блажи симптоми болести.

Педијатри кажу да је разноврсна исхрана са што више воћа и поврћа, распоређена у пет оброка током дана, довољна да деца унесу неопходне хранљиве материје за добар имунитет.

У овој ситуацији, посебну пажњу треба обратити на личну хигијену и редовно прање руку, као и на физичку активност, јер деца протеклих месеци нису била много активна. Боравак у колективу носи и већи ризик од заразе.

Родитељи треба да обрате пажњу како би уочили одређене симптоме код деце.

Ова школска година донела је и једну новину – ношење заштитних маски.

У протеклом периоду и родитељи и деца показали су висок ниво свести о значају ношења маски, иако је било доста недоумица како ће најмлађи то прихватити.

Од почетка епидемије на крагујевачкој Клиници за педијатрију лечило се више од 20-оро деце са корона вирусом.

Досадашња искуства показују да се код деце углавном јављају слабији симптоми болести што је још један разлог за мању бригу родитеља.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *