Здравствена и психо-социјална помоћ особама са менталним поремећајима

Пројектом „Оснаживањем и разумевањем до људског достојанства и благостања” успоставља се мониторинг и обезбеђује здравствена и психо-социјална подршка за више од 100 вишеструко хоспитализованих особа са психичким поремећајима у Крагујевцу.

Програмом вредним 11 хиљада долара биће унапређена иновативна пракса у овој области, а по италијанском моделу психијатрије у локалној заједници који је, уједно, и пример добре праксе.

Пројекте активности спроводе Удружење особа са менталним сметњама „Луна“ и крагујевачки Дома здравља, у сарадњи са Европском унијом и Уједињеним нацијама.

За више од 100 вишеструко хоспитализованих пацијената који су се предходних година лечили на Психијатријској клиници и чланове њихових породица биће обезбеђена здравствена и психо-социјална подршка.

Тиме се очекује смањење и спречавање учесталих поновних хоспитализација, правилан приступ породице особи са менталним сметњама, али и подизање свести грађана, удружења и јавних установа о овој теми.

Програмом је предвиђена интензивна кампања за подизање свести јавности о менталном здрављу и болестима, са посебним акцентом на охрабривању грађана да потраже стручну помоћ.

Овај иновативни приступ заштите менталног здравља у оквиру заједнице, а по узору на италијански пример добре праксе, од великог је значаја, тврде организатори, и за борбу против стигматизације, дискриминације и социјалне искључености особа са менталним поремећајима.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *