Здравствена заштита осетљивих група

У оквиру здравствене заштите радно активне популације посебна пажња поклања се осетљивим групама.

У фокусу су млади радници, труднице, дојиље и особе са инвалидитетом.

Посебна пажља у оквиру здравствене заштите осетљивих група поклања се особама са инвалидитетом, које поседују умањене радне способности.

Став специјалиста медицине рада је да такве особе могу да буду ангажоване на радним местима са повећаним ризиком, уколико то неће довести до погоршања њиховог основног здравственог стања или изазвати неко друго тешко обољење.

Када се говори о младим радницима, старости од 15 до 18 година битно је да послодавац пре ангажовања уради прегледе, како би се утврдило да ли је рад на таквом радном месту штетан по њихово здравље и да ли може негативно да утиче на њихов психофизички развој.

Жене за време трудноће, такође, не могу да буду ангажоване на  пословима код којих постоји ризик по њихово и здравље детета.

Очување и унапређење здравља и квалитета живота становништва и социјално-економска одрживост система здравствене заштите, главни су циљеви нове националне здравствене политике до 2025. године.

То се може постићи обезбеђењем солидарности и једнакости између здравих и болесних, сиромашних и богатих, старих и младих, као и кроз родну равноправност, са посебним акцентом на осетљиве групације становништва.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *