Зимница спремна

Србија је једна од ретких земаља света у којој се до данашњих дана задржала традиција припремање зимница која се користи у исхрани бројних домаћинстава током зиме.

У селима Шумадије током јесени осећа се мирис печене паприке а на чувеним смедеревцима вредне домаћице припремају обиље зимнице.

Регионална агенција за развој Шумадије и Поморавља и Влада Швајцарске помогли су домаћицама у донацији опреме која ће им користити у припремању зимнице јер су многе домаћице на селу продајом зимнице обезбедиле сугурну зараду.

На пијацама је обиље воћа и поврћа које вредне домаћице свакодневно купују.

Разне врсте воћа користе се за припремање компота, сокова, сирупа и џемова док се поврће кисели, пастеризује, пржи или припрема другим врстама термичке обраде.

Продавци наводе да понуда на пијацама одређује цену производа.

Породица Лазаревић из Чумића годинама производи џемове и сокове.

Припрема широке палете производа која доноси приход сада је потпуно олакшана јер је посредством Агенције за регионални развој Шумадије и Поморавља и Владе Швајцарске у њихово домаћинство стигла машина за пасирање воћа која им је знатно олакшала посао.

Лазаревићи сада имају пуне руке посла јер је за обраду спремно неколико врста воћа.

Домаћице из Шумадије углавном се ослањају на традиционалне рецепте својих мајки и бака. Свака од њих ипак има и своје мале кулинарске тајне.

Њихово умеће и виспреност долази до изражаја у припремању зимнице која до последњег места попуни неколико нивоа полица у подрумима и шпајзима. На питање млађих домаћица како припремити добру зимницу радо говоре.

Традиција припремања хране која се користи током целе зиме у Србији је део начина живота. Ајвар од печених паприка постао је српски бренд. По традиционалним рецептима који се чувају генерацијама јединствен је производ у свету.
Сладокусци који уживају у гастрономским специјалитетима пробали су српску зимницу и оцењују је високим оценама на свим меридијанима.

Српски ајвар, млевени парадајз, џемови, сирупи и још много тога стигли су на и на светке трпезе.

У емисији Шумадијски праг која је на нашем програму сутра после вести у подне домаћице из Шумадијских села говоре о припреми зимнице и откривају занимљиве рецепте.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.