Зимска резидба воћа обавља се током мировања вегетације, у зависности о којој воћној врсти је реч.
Стручњаци кажу да је циљ регулисање родности и успостављање равнотеже између вегетативног и генеративног пораста биљака.
Ове године временске прилике су специфичне по томе што су забележене јако високе температуре, изнад вишегодишњих просека.
Иако су поједине коштичаве воћне врсте имале већ пупољке, не очекује се да у тој фази буде неких оштећења.
Резидба воћака само је једна од неопходних мера поред обраде, ђубрења, заштите од болести и штеточина и наводњавања засада, која може да омогући редовно рађање.
Почетак резидбе зависи од тога о којој воћној врсти је реч.
Пре почетка саме резидбе потребно је урадити анализу родних пупољака.
Поред регулисања плодности, утицај резидбе евидентан је и у правилном формирању круне воћака.
Такође се повећава отпорност биљака на болести и штеточине.
Воћари посебну пажњу треба да посвете младим засадима који су у фази формирања узгојног облика и да тада ураде квалитетну резидбу.
Од тога зависи како ће бити примењиване остале агро-техничке мере и какви ће бити приноси у пуној експлоатацији засада.
Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.