Значајан допринос унапређењу положаја Рома

У оквиру пројекта под називом “Локални модели за запошљавање и социјалну подршку”, који спроводи Асоцијација координатора за ромска питања уз подршку Фондације за отворено друштво, у Крагујевцу је одржан састанак на коме је било речи о примерима добре праксе, када је ова проблематика у питању.

Асоцијација координатора за ромска питања окупља више од 40 чиновника локалних самоуправа, ангажованих за рад за припадницима ове мањине.

Крагујевац се убраја међу градове који су дали значајан допринос унапређењу положаја Рома, што потврђује низ докумената које је усвојила овдашња локална самоуправа, а формирани су и мобилни тимови који једном месечно обилазе ромска насеља.

Циљ пројекта “Локални модели за запошљавање и социјалну подршку” је унапређење механизама за спровођење јавних политика инклузије Рома на локалном нивоу, са посебним освртом на мере запошљавања.

Према подацима ове асоцијације, више од 95 одсто радно способних Рома није запослено, док је тређина ангажована у такозваној „сивој зони“, што је забрињавајући податак.

На евиденцији Националне службе за запошљавање у Крагујевцу евидентирано је 335 Рома, међу којима су најбројнији они са првим и другим степеном квалификације, петоро је са високим образовањем, четворо има шести, а једно лице је са петим степеном.

На националном нивоу усвојена су два важна документа – Стратегија социјалне инклузије Рома и Ромкиња и Акциони план за поглавље 23, који треба да унапреде положај припадника ромске мањине у друштву.

Запошљавање Рома и њихово укључивање у све државне институције биће један од примарних задатака.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *