Значајне швајцарске инвестиције у Крагујевцу

Више од 30 крагујевачких компанија до сада се придружило програмима које је финансирала Швајцарска у Шумадији, 69 незапослених нашло је радна места, а 130 младих обучава се кроз различите пројекте у производњи.

Крагујевац је на листи градова које је Швајцарска одредила за приоритете за ивестирање у наредне четри године обухваћене Новом стратегијом, која је јуче представљена јавности у Србији.

Први град који је делегација Швајцарске канцеларије за сарадњу са Србијом посетила је управо Крагујевац.

Поред подршке руралном и регионалном развоју, процесима обуке у тражењу посла, Швајцарска ће у наредне четри године у Шумадији подржавати: старт ап програме, породична предузећа, образовање младих, унапређење енергетске ефикасности.

Сарадња која датира три деценије уназад између алпске и балканске земље резултирала је увођењем бројних иновација у српско предузетништво, по угледу на моћно швајцарско. Колико иновирање доноси стабилност економији, најбоље разумеју Швајцарци који своје знање из ове области радо деле у Србији.

На том путу наша земља још увек пружа скромне кораке, али резултати су већ видљиви. На високо избирљивом швајцарском тржишту, замрзнуте српске малине котирају се одлично, као и производи ИКТ технологије који се развијају широм Србије.

Швајцарска и даље остаје опредељена да се у Србији подстиче производња у области прераде хране.

Крагујевац Коворкинг и Развојни бизнис центар су две организације које се већ дуже време баве развојем старт ап економских система и партнери су Швајцарске.

Поред старт ап активности реализују програме у којима студенти развијају бизнис идеје, стичу појмове о предузетништву и модерном пословању, док је пројекат Знањем до посла утицао да скоро 70 младих Крагујевчана реши најважније животно питање.

Посета делегације Швајцарске крагујевачким партнерима била је и прилика да се најаве и остале значајне заједничке активности које их очекују.

Управљање у локалним самоуправама, економски развој и запошљавање, као и програми стварања енергетски одрживих градова три су кључна поља деловања Швајцарске стратегије сарадње са Србијом у наредне четри године.

Енергетском систему посветиће се посебна пажња. Да би се ублажиле последице природних непогода, попут поплава које су задесиле Србију пре неколико година, Швајцарска ће пружити неопходно знање изграђено на основу искуства када се и ова богата земља борила са природом.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *