Значајни радови у Заводу „Мале Пчелице“

У Заводу за смештај одраслих „Мале Пчелице“ у току су завршни радови на реконструкцији зграде вешераја. Недавно је завршен и објекат за пријем чланова породица корисника.

У плану је и реконструкција четири павиљона, коју ће финансирати Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Канцеларија за управљање јавним улагањима Републике Србије.

У Заводу за смештај одраслих „Мале Пчелице“, у последњих пет година, радило се на уређењу радног и животног простора, на више од 15 хиљада метара квадратних.

У овој установи смештено је 900 корисника, а дугогодишњи проблем са којим су били суочени запослени који раде у вешерају ускоро ће бити решен.

За реконструкцију вешераја, у који више од четири деценије није улагано, а који сада има 300 квадрата, Завод је обезбедио 5 милиона динара. Из ресорног министарства обећали су допремање потребних машина за прање и сушење веша.

Штићенике Завода често посећују чланови породице, а ускоро ће бити завршен и објекат у коме ће њихови посетиоци моћи да бораве.

Кућица за посете биће јединствена, јер сличан објекат не постоји у установама ове врсте у Европи. У њој ће радити корисници Завода чије се здравствено стање поправило и који би ускоро требало да се врате својим породицама.

Рад у кући за посете је за њих не од посебног значаја, јер ће на тај начин бити друштвено корисни. То је, истовремено, и добра окупациона терапија.

Ова установа за наредни период има озбиљне планове. За реконструкцију четвртог павиљона, Канцеларија за управљање јавним улагањима издвојила је 56 милиона динара.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања определило је 150 милиона динара за доградњу и опремање 4 хиљаде метара квадратних у првом, другом и петом павиљину.

Пројекат за надоградњу управне зграде је завршен, а у том простору биће отворене лабораторија, апотека и стоматолошка ординација.

У току је осликавање цркве Светог Луке Кримског у кругу Завода. Ова установа остварује уштеду од око 30 милиона динара годишње, јер сама производи 50 одсто прехрамбених производа.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *