Администрација успорила изградњу реплике куће Ђуре Јакшића

Административне процедуре и усклађивање пројектне документације са правилима из више области грађевине успорили су радове на изградњи реплике куће Ђуре Јакшића, потврдила је за Телевизију Крагујевац Миња Обрадовић, члан Градског већа за инвестиције.

Према најавама, наставак изградње очекује се у септембру.

Реплика куће Ђуре Јакишћа требало је да буде завршена у првој половини ове године, као и опремање јединственог мултифункционалног простора.

Динамика изградње је поштована све до тренутка када су се појвиле административне препреке и обуставиле зидање објекта по мотивима шумадијске куће 19. века.

Подсећамо, град је обезбедио 30 милиона динара за изградњу, а урађено је идејно решење те простроне целине.

Комисија коју  верификује Градско веће требало би да после завршетка радова да уради пројекат изведеног стања, што заправо значи верификацију да ли је објекат изграђен у складу са планом изградње.

Редослед корака изградње локална самоуправа спроводи, али процедуре из неколико области успориле су њену финализацију.

Очекивања су да у модерном амбијенту по етнолошким мотивима овог подручја у Карађорђевој улици до краја године заживи простор у коме ће се одржавати уметнички програми и промоција шумадијских вина.

Срушена кућа песника и сликара Ђуре Јакшића из 19. века није била под заштитом као споменик културе јер није задовољавала основне критеријуме да би била проглашена као културно добро.

Носилац пројекта је Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља, а средства за изградњу реплике Шумадијске куће у износу од 30 одсто финасира и Швајцарска развојна агенција.

Град је прошле године донео одлуку да се изградњом реплике Ђурине куће садашња генерација Крагујевчана одужи једном од највећих српских сликара 19. века, за његов уметнички допринос националној култури и просвети.

Тачно 140 година после његове смрти, Народни музеј који иначе чува богату збирку Ђуриних радова, његову „Девојку у плавом“ изабрао је за симбол обновљеног националног музеја, 141 годину после Ђуриног времена Крагујевац ће отворити врата куће најпознатијег српског боема.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *