Акциони план за приступ водама и санитацији у Шумадији

Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља организовала је данас у Народној скупштини у Београду презентацију израде Акционог плана за унапређење једнаког приступа водама и санитацији на подручју Шумадије и Поморавља.

Партнери у овом послу су Министарство за заштиту животне средине, Министарство здравља и Економска комисија Уједињених нација за Европу.

Израда Акционог плана за једнак приступ водама и санитацији на територији Шумадије и Поморавља реализована је од јуна до децембра 2017 године.

У том периоду прикупљени су подаци у каквом се стању налазе водоводи у урбаном и на сеоском подручју, а друга фаза Акционог плана односи се на уређење водоводних система, акумулација и алтернативних приступа води.

Према подацима Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поиморавља сеоски водоводи су у врло лошем стању, па их у догледно време треба реновирати, а потом и одржавати.

Партнери у изради Акционог плана су Министарство за заштиту животне средине и Министарство здравља.

Вода представља најважнији ресурс сваке земље, а чињеница да се у Србији свега 8 одсто вода пречишћава и да од 50 постројења за отпадне воде половина није у функцији је забрињавајућа.

На подручју Шумадије водоснабдевање у урбаним срединама је задовољавајуће, а вода за пиће је хемијски и бактериолошки исправна.

Велики проблем на руралном подручју представља то што се у сеоским срединама вода у највећем броју случајева не пречишћава, а људи који живе на селу углавном користе воду из бунара и јавних чесама.

Израда Акционог плана за унапређење једнаког приступа водама и санитацији у Шумадији и Поморављу биће реализована у наредних 6 месеци.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *