Политехничка и Друга техничка постају једна школа

Политехничка и Друга техничка школа у Крагујевцу од 1. септембра функционисаће као једна – Средња стручна школа.

То је предвиђено Одлуком Владе Србије о променама мреже средњих школа, којом ће од 14 постојећих образовних установа у Новој Вароши, Нишу, Куршумлији, Бабушници, Кладову и Крагујевцу, бити формирано седам нових.

У овдашњој Школској управи кажу да спајање Политехничке и Друге техничке школе неће довести до отпуштања запослених у овим образовним установама.

Крагујевац је једна од шест локалних самоуправа у Србији у којима ће 31. августа престати да постоји 14 средњих стручних школа и гимназија, а од којих ће бити формирано седам нових.

Крагујевачка Политехничка и Друга техничка школа од 1. септембра функционисаће као једна – Средња стручна школа, коју ће похађати око 1.800 ученика.

Потојећи образовни профили неће бити угашени, а ђаци ће школовање да наставе по досадањшем плану и програму.

Спајање гимназија и средњих стручних школа у Србији отвара питање да ли ће бити технолошких вишкова међу наставним и ненаставним особљем?

У Другој техничкој школи кажу да су изненађени Владином Одлуком о променама мреже средњих школа.

На адресу ове образовне установе није стигло званично обавештење надлежних о спајању са Политехничком школом, већ су о томе обавештени телефонским путем.

Политехничка школа је најстарија занатлијска школа у Србији, основана пре више од 160 година.

Ову образовну установу од регионалног значаја похађа највећи број крагујевачких средњошколаца.

Друга техничка почела је са радом 1953. године. Образује техничаре дизајна ентеријера и индустријских производа, техничаре за обликовање намештаја, техничаре пејзажне архитектуре и столаре.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *