Асистенција тумача глувим корисницима Завода „Мале Пчелице“

Удружење тумача знаковног језика Србије „Једро“, у сарадњи са Удружењем глувих и наглувих Шумадијског округа, почиње реализацију пројекта под називом „Асистенција тумача глувим корисницима завода „Мале пчелице“.

Циљ пројекта је олакшавање комуникације са особљем завода.

Пројекат вредности 200 хиљада динара финансира Скупштина града.

У Заводу за збрињавање одраслих „Мале Пчелице“ борави 15 глувих корисника.

Да би се превазишле баријере у комуникацији са особљем, али и осталим корисницима са нормалним слухом, ускоро ће бити реализован пројекат под називом ‘Асистенција тумача глувим корисницима завода „Мале пчелице“‘.

Потреба за асистенцијом је уочена како би се олакшао свакодневни живот глувих и наглувих особа у овој социјалној Установи.

Особље завода „Мале Пчелице“ се добро и квалитетно стара о овим корисницима, међутим глуве особе су ускраћене за многобројне информације.

Чланови Удружења глувих и наглувих Шумадијског округа, до сада су једном недељно били ангажовани у Заводу, како би се информисали о потребама глувих корисника.

Особље Завода два пута недељно заинтересоване кориснике довозило је у просторије Удружења како не би изгубили социјални контакт.

На територији Србије има 44 оваквих организација, а само око 50 тумача знаковног језика што је недовољно за потребе глувих особа.

Удруужење глувих и наглувих Шумадијског округа броји 320 чланова.

У наредном периоду трудиће се, да кроз многобројне пројекте унапреде положај глувих и наглувих особа.

До краја године уз подршку локалне самоуправе, надају се реалзацији још једног пројекта.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *