„Баци 5 за млађе од 5″ – предшколско образовање за ромску децу

„Баци 5 за млађе од 5″ назив је иницијативе коју је покренула Асоцијација Педагошких асистената Србије.

Они се залажу да се ромска деца од 3 до 5 година укључе у постојеће предшколске образовне програме.

Иницијатива је реализована у сарадњи са Установама „Ђурђевдан“ и „Нада Наумовић“ као и Градском управом за ванпривредне делатности града Крагујевца, одељења за културу, информисање, људска и мањинска права.

Улагање у рани развој деце је један од најзначајнијих циљева реформе образовног Система у Србији.

Најрелевантнија истраживања УНИЦЕФ-а која су спроведена у последњих неколико година говоре о низу негативних трендова везаних за статус деце из осетљивих група, у највећој мери ромске, која се налазе ван образовног система.

Проценат деце из опште популације узраста 1 до 2 године која су укључена у у предшколске образовне програме је 20 одсто, деце од 3 до 5, 5 година која су укључена у предшколско образовање је 45 одсто а само 9 одсто најсиромашније деце и само 4 одсто из ромских насиља узраста од 3 до 5 година похађа обданишта.

На састанку су размењене релевантне информације о циљној групи, постигнут је договор о будућем заједничком раду за наступајући период.

Кроз рад мобилног-локалног тима за подршку образовању ромске деце раног узраста у Крагујевцу осмишљено је заједничко деловање.

Циљ Иницијативе је да се допринесе стварању стимулативног окружења у којем ће ромска деца моћи у потпуности да развију своје капацитете и постану равноправни чланови заједнице.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *