Дата центар у Крагујевцу центар Хуавеја за југоисточној Европу?

Председница владе Србије је са представницима Хуавеја разговарала о 5Г мрежи и изразила наду да ће се та компанија одлучити да Дата центар у Крагујевцу буде њихов центар у југоисточној Европи.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је, сумирајући први дан посете Кини, током којег је разговарала са представницима Хбиса, Банке Кине и Хуавеја, да су то били разговори о конкретној сарадњи и пројектима који доносе бенефит за грађане Србије.

„Јако сам задовољна данашњим даном и разговорима о конкретној сарадњи и пројектима који би донели бенефит за грађане, састанцима о будућој сарадњи. Договорени су неки конкретни кораци који значе више посла за наше компаније, за наше грађане, за већи извос из Србије”, пренела је Брнабић новинарима.

Премијерка је посебно подвукла податак да је у првих девет месеци ове године извоз из Србију у Кину порастао 215 одсто. „То показује отвореност Кине, као и да можемо даље да сарадњујемо на узајамну корист”, истакла је Брнабић.

Пренела је да је са представницима Хбиса, власницима смедеревске Железаре разговарала о квотама за челик, као и о улагањима кинеске компаније у српску челичану. „Срећна сам јер Хбис најављује улагања у нове технологије, како би Железара била још боља”, рекла је Брнабић.

Премијерка је подсетила да Банка Кине подржава кинеске инвестиције у Србији, а да је у разговору са руководством банке било речи у којим областима би она могла да се укључи – да финансира инфраструктурне пројекте, али и у откупу државних обвезница које би биле пласиране на кинеском тржишту. „Очекујем да ће Банка Кине проширити пословање и увећати капитал који је уложен у Србију”, рекла је Брнабић.

Она је навела да је са представницима Хуавеја разговарала о развоју технологија, 5Г мреже, дигитализацији и изразила наду да ће се та компанија одлучити да Дата центар у Крагујевцу буде њихов центар у југоисточној Европи, и да ће о томе наставити разговоре, преноси Танјуг.

ИЗВОР: politika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *