Дрвеће из Кине, Јапана и Америке у Крагујевцу

Пензионисани шумарски инжењер Светислав Симић узгаја ретке врсте дрвећа у свом дворишту у насељу Бубањ.

Јединствена стабла која расту на тлу америчког континената, али и ретке дрвене саднице са подручја Кине и Јапана, добро су се прилагодиле нашим условима.

Овај времешни пензионер годинама узгаја и гинко дрво које је вишеструко користи у фармацеутској индустрији.

У дворишту своје породичне куће Светислав Симић је засадио неколико интересантних врста дрвећа.

Као одличан познавалац дендрологије, науке о дрвенастим биљкама, успео је да на малом простору из семена произведе ликвидамбар дрво које расте на подручју топлијих делова Азије, Јужне Африке и Северне Америке.

Ово дрво лучи смолу, од које се, како наводи Симић, производе жвакаће гуме. Спада у групу лишћара, расте и до 40 метара висине, а гранчице овог дрвета проткане су пругама плуте.

Више од десет година у дворишту Симића у улици Светолика Ранковића расте гинко, дрво које се често користи у фармацеутској индустрији. Препарати справљени од гинка купију се у апотекама, а ова дрвенаста биљка потиче из Кине.

Бружљива нега о сваком стаблу проткана је неизмерном љубављу коју Светислав гаји према овим биљкама.

Јединствену зимзелену магнолију која цвета током августа и шири опојан мирис, Симић гаји у свом дворишту, а ова врста је веома ретка.

Осим тога узгаја и пауловнију која потиче из Кине. Ово дрво врло брзо нарасте и до неколко метара и представља леп декор у сваком дворишту, јер има широко лишће и плаве велике цветове.

Велику пажњу Симић ће посветити узгоју младих садница најлепшег четинарског стабла Европе, Панчићеве оморике. Планира производњу, а како каже, вољан је да Крагујевчанима који воле четинаре и желе да их узгајају поклони млада стабла.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *