Дугорочни репрограми дугова за комуналне услуге

Град Крагујевац је спреман да преузме дуговања свих субјеката чији је оснивач, према Електропривреди Србије, у укупном износу од 1,7 милијарди динара, у циљу дефинисања програма мера за њихово измиривање, тврди градоначелник Радомир Николић.

То, међутим, неће моћи да учини без сагласности Владе Републике Србије и ЕПС-а, од којих зависи да ли ће биланси градских предузећа и установа бити растерећени или ће сваки дужник морати самостално да се избори са тим проблемом.

Ово је била једна од тачака дневног реда данашње 18. редовне седнице Скупштине града Крагујевца, на којој је, између осталог, усвојена и препорука пружаоцима комуналних и услуга система обједињене напате да нередовним платишама омогуће репрограм дуговања на 120 месечних рата уз отпис целокупне камате.

Данас је одржана и седница Скупштине града по хитном поступку, на којој је усвојен почетни ликвидациони извештај Градске стамбене агенције у ликвидацији.

Препорука пружаоцима комуналних и услуга система обједињене наплате да дужницима омогуће репрограм на 10 година, посебно је важна за грађане, рекао је образлажући овај предлог градоначелник Радомир Николић.

Он је објаснио да ће грађани моћи да се определе за број рата репрограма у складу са својим могућностима, и да ће најнижи износ рате бити 500 динара.

Опозиција, међутим, ову меру сматра популистичком.

Мишљења је да се на овај начин дискриминишу они који редовно измирују своје обавезе.

Озбиљна расправа представника власти и опозиције повела се поводом идеје града да преузме дуговања свих субјеката чији је оснивач, према Електропривреди Србије, у укупном износу од 1,7 милијарди динара.

Да ли ће биланси градских предузећа и установа бити растерећени или ће дужници морати самостално да се изборе са овим проблемом, зависи од Владе Републике Србије и ЕПС-а, који треба да дају сагласност на овај предлог града.

Одборници су усвојили и предлог одлуке о ослобађању инвестирора плаћања доприноса за уређивање грађевинског земљишта за стамбене зграде за колективно становање припадника снага безбедности, које ће бити изграђене на Денином брду.

Усвојене су, између осталог, и измене и допуне одлука о комуналном реду и стајалиштима, о равноправности полова, о Мрежи установа културе на терирорији града Крагујевца и вршењу оснивачких права над Заводом за здравствену заштиту радника.

Данас је одржана и седница Скупштине града по хитном поступку, на којој је усвојен почетни ликвидациони извештај Градске стамбене агенције у ликвидацији.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *