Форум извозника у Крагујевцу

Привреда Шумадије и Поморавља остварила је у 2017. години највећи спољнотрговински суфицит у Србији речено је на Форуму извозника који је у Крагујевцу организовала Регионална привредна комора у сарадњи са Привредном комором Србије.

„Предности арбитраже и како је уговорити” основна је тема скупа, на коме је наглашено да је арбитажа најјефтинији и бржи начин да извозници реше своје спорове у пословању.

У трговини са иностраним партнерима најчешће се наилази на проблеме правилног уговарања спољнотрговинских послова и решавања међусобних спорова.

Стална арбитража при Привредној комори Србије једина је институција која спроводи арбитражно решавање спорова при комори.

У њеној надлежности су и међународни и домаћи спорови, што значајно олакшава уговарање арбитраже и олакшава пословање привредника.

Циљ дебате у Крагујевцу био је да се привредницима Шумадијско-поморавског округа скрене пажња да је арбитража најјефтинији начин да извозници реше своје спорове у пословању.

Привреда Шумадије и Поморавља остварила је у 2017. години највећи спољнотрговински суфицит у Србији. Зато је на скупу привредницима Шумадије и Поморавља посебно указано на важност да домаћи привредни субјекти чешће уговарају надлежност арбитраже, јер је то је јефтинији и бржи начин решавања привредних спорова.

Стална арбитража при Привредној комори Србије надлежна је да решава све спорове трговинског карактера. Њену надлежност могу уговорити сва лица, без обзира на држављанство и чланство у Комори.

У свету се 80 одсто спорова решава управо путем арбитраже, па је важно подстаћи и привредне субјекте у Србији да више користе ту могућност.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *