Изложба антиратне карикатуре од 20. октобра

Изложба јубиларног, 20. Салона антиратне карикатуре, биће отоврена 20. октобра у Музеју „21. октобар“ у крагујевачким Шумарицама. Изложба јубиларног, 20. Салона антиратне карикатуре, биће отоврена 20. октобра у Музеју „21. октобар“ у крагујевачким Шумарицама.

Трајаће две седмице и на њој ће посетиоци, поред награђених, моћи да виде и карикатуре чланова жирија, којим је ове године председавао Марко Де Ангелис, карикатуриста, графички дизајнер и професионални новинар листа Репубика из Рима.

Из краагујевачких Шумарица, са поруком мира, изложба се ове године, 1. децембра, сели у румунски Питешти. Идеја о формирању салона на којем би биле изложене антиратне карикатуре потекла је давне 1981. године.

За временски вакуум између оснивања и обележавања овогодишњег јубилеја криви су, према тврдњи организатора, ветрови рата који су протутњали овим просторима, за време којих је организација једне овакве изложбе била готово немогућа.

За овогодишњи Салон, кажу, стигло је неочекивано много радова и то управо из земаља у ратном окружењу.

Од 20. октобра у овом музеју посетиоци ће моћи да виде награђене радове.

Занимљиво је да „право на мир“ није уписано у Декларацију о људским правима. Стојиловић, међутим, најавље да за крагујевачку иницијативу има наде.

Каталог и карикатуре са 20. Салона биће, после крагујевачке промоције, представљене румунској публици већ 1. децембра у Питештију, на Дан државности наших суседа.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *