Измене Устава у области правосуђа

Први округли сто о радном тексту измена Устава у области правосуђа одржан је данас у Крагујевцу.

У складу са препорукама Венецијанске комисије, урађен је предлог текста на који стручна јавност има бројне и похвале и замерке.

Једна од коренитих новина је, да уместо посланика Народне Скупштине, који су до сада бирали и разрешавали председнике судова, судије и тужиоце убудуће то ради Високи савет судства, који према објављеном предлогу чини 10 чланова.

Високом савету тужилаца био би поверен избор и разрешење јавних тужилаца, а уводи се и обавеза обуке будућих судија у правосудним академијама.

Предствници стручне јавности тврде да је владавина права у Србији на јако ниском нивоу, али и да предложена решења уводе политизацију, а бришу независност и самосталност правосуђа.

Суштина радног текста измена Устава Србије у области правосуђа је да се при избору судија и тужилаца искључи законодавна и извршна власт. Посланици више немају могућност избора и разрешења судија и председника судова.

До сада је Скупштина бирала и разрешавала судије и председнике судова а предлог Министарства правде је да убудуће то буде одлука Високог савета судства.

Високи савет судства сада чине- судије, министар правде, председник Врховног Касационог суда, председник скупштинског одбора за правосуђе, професура, и адвокатура.

Предлог је да његови чланови убудуће буду судије и истакнути правни експерти.

Уставни амандмани кажу да председници судова не могу бити бирани у Високом савету Судства, као и да чланови сами бирају председника Савета који не може бити из редова судија, а чији ће глас двоструко вредети.

Ту промену у Друштву судија наводе као једну од главних замерки на радни текст о изменама. Број чланова овог тела и могућност отварања „Златног гласа“ замерају и представници Удружења прекршајних судија Србије.

Предложени Уставни амандмани предвиђају и да улогу Скупштине у бирању и разрешењу тужиоца и њихових заменика преузима Високи савет тужилаца. Његов састав броји 11 чланова.

Чинили би га – заменици тужилаца, правни експерти, врховни јавни тужилац и министар правде. Предствници Удружења јавних тужилаца имају низ замерки на предложена решења.

Један од предлога је и да се уведе обавезна обука будућих судија кроз правосудну академију.

Коментаре на Радни текст измена Устава Србије у области правосуђа износили су представници Високог савета судства, Државног већа тужилаштва, Правосудне академије, Удружења тужилаца Србије, Удружења прекршајних судова Србије, Мреже правника Србије, као и други представници правосудних институција.

Јавне расправе биће одржане у Нишу, Новом Саду, Београду. Нацрт измена Устава биће послат на мишљење Венецијанској комисији без чијег позитивног мишљења се неће ићи у даљу процедуру усвајања.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *