Контрола јаја и млечних производа на пијаци

У сусрет највећем хришћанском празнику Ускрсу, Сектор пијаца, у оквиру Јавно комуналног предузећа „Шумадија“, наставиће са традиционалном контролом јаја и млечних производа, на свим крагујевачким пијацама.

Током контроле, која је обављена претходне недеље, утрврђено је да један број млечних производа није био здравствено безбедан, док су сви узорци јаја били микробиолошки исправни.

У сарадњи са Институтом за јавно здравље Крагујевац, обављено је узорковање свежих конзумних јаја и млечних производа, од закупаца на зеленим пијацама Центар и Аеродром.

Резултати анализе здравствене и хемијске исправности намирница показали су, да јаја испуњавају све услове за продају, јер су сви узорци били микробиолошки исправни.

Међутим, један број млечних производа није био здравствено безбедан, па су закупцима изречене мере забране продаје.

Приликом контроле сезонског поврћа, утврђено је да су ови производи исправни.

Ветеринарска инспекција спроводи и појачану контролу промета хране животињског порекла на зеленим пијацама, а инспектори су присутни и на сточној пијаци.

Као и сваког Ускрса, најтраженија су јаја, јагњетина и риба.

Трошкови зависе од прохтева и могућности.

Купци, за Ускрс, узимају најмање по 30 јаја.

За оне, који немају много времена да се посвете припреми трпезе и фарбању јаја, продавци већ имају готова скувана и офарбана, а цена је 50 динара.

Као и сваке године, шарене тезге пуне јаја и украса постале су свакодневица на крагујевачким зеленим пијацама пред Ускрс.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *