Крагујевац домаћин Балканског форума социјалне заштите

Крагујевац је домаћин петог Балканског форума социјалне заштите, који се, наредна три дана, одржава у Хотелу Шумарице, уз учешће више од 400 стручњака и запослених у овој области.

Првог дана, струка ће покушати да утиче на решавање многобројних проблема и одговори на питање: како остварити сарадњу правосудног система и система социјалне заштите, у остваривању права грађна.

Старатељство, брига о деци и бракоразводни поступци, који се, на жалост, завршавају трагично, горући су проблеми социјалне струке, али и правосуђа.

Старатељска заштита, поступање судских органа са освртом на тешкоће у раду и неусклађеност са међународним стандардима, само су неке од тема форума.

Судије Вишег суда у Београду и Апелационог у Новом Саду, извештавали су учеснике, пристигле са целог Балкана.

Представници Републичког завода за социјалну заштиту посебно су се фокусирали на тему породичних спорова.

Организатор скупа је Асоцијација социјалних радника Србије.

Колеге из Словеније, Црне Горе, Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине и осталих крајева некадашње заједничке државе, присуствују форуму да још једном понове чињенице.

Физички и правно више нисмо иста земља, али су, у свим државама региона, проблеми заједнички. Центри за социјални рад остали су носиоци социјалне заштите у свакој локалној средини.

Тродневни Балкански форум социјалне заштите, требало би да да конкретне одговоре на бројне проблематичне ситуације на које социјални службеници из целе земље наилазе у пракси.

Крагујевац има широку лепезу социјалних услуга. У центру Шумадије се налази Регионални центар за породични смештај и хранитељство, а бројни програми социјалне заштите, по много чему, су пример добре праксе. Из тог разлога Крагујевац је одабран за домаћина Форума.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *