Одржана Регионална саобраћајна конференција

У Средњој стручној школи одржана је Регионална саобраћајна конференција, на тему: саобраћајно образовање и привреда, на којој су учествовали предствници саобраћајних школа из земаља региона, као и Агенције за безбедност саобраћаја.

Скуп је организован, као један у низу програма, којима овдашња Средња стручна школа обележава 165 година рада.

Крагујевачка школа због низа пројеката, попут ауторског “На матуру без аутомобила”, представља пример добре праксе како се унапређује култура саобраћаја у локалној средини, оценили су представници Агенције за саобраћај и додали да је због овог пројекта школа награђена, а акција потом организована и у 30 градова Србије.

Учеснике Регионалне саобраћајне конференције, домаћини, професори Средње стручне школе, упознали су са историјом некадашње Политехничке, још раније ВИШ-а, односно школе у којој су се од 19. века, са доласком Шарла Лубријеа, образовали врхунски мајстори занатских профила.

Најпре за потребе војне индустрије, касније током 20. века за тадашњег домаћег аутомобилског гиганта Заставе.

Данас школа образује профиле, који су усклађени са потребама тржишта.

Сарађивала је са водећим фирмама, попту Милановић инжењеринга, УНИОР-а, а није им страна израда апликација или израда делова за Авалски торањ. Многобројни пројекти резултат су јединствених идеја.

Крагујевачка Средња стручна школа, али и средње саобраћајне школе из Подгорице и Љубљане заједно, кроз низ активности и пројеката, утичу на образовање млађих учесника у саобраћају.

Подгоричка Средња школа, истородног образовног профила попут крагујевачке, постоји од 1946. године.

Последњих година, идентично као Крагујевчани, раде на промовисању безбедности саобраћаја, каже директор Жарко Боровинић.

У Љубљани се, од 1962. године, ученици образују за саобраћајне профиле.

Откако је Словенија приступила Европској Унији, стандарди су другачији, а образовни систем их прати.

Комплетан систем рада школа се променио 2014. године, када је доласком немачког ГИЗ-а, створено низ услова за школовање кадрова, које захтева тржиште рада.

Поред тога, Средња стручна школа у Крагујевцу брине и о образовању одраслих.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *